Malkekvægsbesætninger

Forebyggelse af sygdomme skaber store resultater

Rådgivning af malkekvægsbesætninger

Det primære fokus for sundhedsrådgivningen i malkekvægsbesætninger består i forebyggelse af sygdomme hos dyrene. Det er nemlig igennem forebyggelse, at den største effekt på produktivitet og velfærd opnås, eftersom behandling af skader ikke altid giver gode resultatet. Rettidig omhu betaler sig i den grad, når man arbejder med køer. Tag for eksempel klovbeskæring. Der opnås langt de bedste resultater, hvis man vælger at invitere en (dygtig!) klovbeskærer jævnligt på besøg, så man sørger for at køerne får en korrekt vægtfordeling på klovene og at såleknusningsstedet er aflastet, så risikoen for at køerne får klovskader mindskes mest muligt. Alternativet resulterer hurtigt i mange halte køer, hvor skaderne taget langt tid om og afhele og hvor de sværeste skader ikke altid kan afhele igen. Det giver udslag i køernes levealder, som nedsættes, fordi halte køer må udsættes – og det er ikke økonomisk hensigtsmæssigt, ligesom det ikke er godt for velfærd. 

Men det er ikke altid enkelt at praktisere rettidig omhu. Man skal først opdage, når der sker en negativ udvikling i besætningen – og det er her det bliver svært.  En af de rutiner, som kan hjælpe med at vise om der er noget som ikke fungerer som det skal, er måling af ketonstof indholdet i blodet på nykælvede køer. Hvis goldkøernes forhold eller goldkorationen ikke fungerer optimalt, vil man hurtigt kunne se det ved, at en øget andel af nykælverene står med forøget indhold af ketonstoffer i blodet.  Det kan for eksempel ske, hvis der i en periode har været overbelægning i goldkoholdet og køerne derfor ikke har ædt så meget som de skulle, eller hvis en eller flere af fodermidlerne i goldkorationen har en anden næringsværdi end man regnede med.

Rådgivning skræddersys efter besætningens behov

Den enkelte sundhedsrådgivningsaftale tilpasses den enkelte besætnings behov. I nogle besætninger giver det mening at teste nykælverene for ketose, i andre gør det ikke. I nogle besætninger eller situationer giver det god mening at samarbejde med besætningens øvrige rådgivere, mens det sjældent bruges i andre besætninger. 

Uanset besætningens type eller ønsker er det vigtigt, at der er en faglig kompetent dyrlæge til at hjælpe med at navigere i de mange råd, tricks og fikse idéer der introduceres fra sælgere, i landbrugsmedier og på sociale medier.

Overvågning af ketonstofindholdet i køernes blod

I KoVet anvendes Precision Xtra til at måle ketonstofindholdet i køernes blod i de besætninger som ønsker det.

Denne test anvendes fordi den er valideret i videnskabeligt publiceret studier og kan med større sikkerhed end andre cow-side keton tests, påvise om en ko lider af ketose. Derudover er testen også brugt i videnskabelige studier som undersøger behandlingseffekten af ketose og giver derfor mulighed for at formulere evidensbaserede behandlingsprotokoller. Hvis en nykælver bliver påvist med ketose ved rutinetjek, bliver hun behandlet som følger: Har hun subklinisk ketose dvs. et ketonstofindhold i blodet på mellem 1,2 til 2,4 mmol/L, behandles hun i tre dage med 500 ml propylenglycol i munden en gang dagligt (Jersey 250 ml). Hvis hun derimod har et ketonstofindhold i blodet på mere end 2,4 mmol/L behandles hun i 5 dage med 500 ml propylenglycol i munden (Jersey 250 ml) og hun får en grundigere klinisk undersøgelse.

Denne behandlingsprotokol er en såkaldt evidensbaseret behandlingsprotokol. Det betyder, at behandlingen er undersøgt i kliniske studier, så vi kan være nogenlunde sikker på behandlingseffekten. Det er vist i studier af McArt et al. (2011) og McArt et al. (2012), at behandling af køer med ketose med propylenglycol medfører en højere ydelse og at koen hurtigere får et normalt indhold af ketonstoffer i blodet. Derudover har McArt et al. (2012) vist, at behandles koen med propylenglycol mindskes risikoen for løbedrejning og udsætning inden for de første 30 dage efter kælvning markant, mens behandlingen også øger drægtighedsprocenten ved første inseminering efter kælvning.

 

Gorden et al. (2017) har undersøgt behandlingseffekten af propylenglycol i 3 eller 5 dage til køer med ketose (målt med Precision Xtra). Herved blev det fundet, at det er tilstrækkeligt at behandle køer med propylenglycol i 2 dage når de har mellem 1,2 til 2,4 mmol/L ketonstoffer i blodet og at man ikke få effekt af at øge behandlingslængden til 5 dage – hverken på mælkeydelse eller på antallet af dage indtil ketonstofindholdet igen er normalt i koens blod. Til gengæld viser Gorden et al. (2017) at det godt kan betale sig at give køer med ketonstofindholdet i blodet på mere end 2,4 mmol/L propylenglycol i 5 dage.

Overvågning af ketonstoffer i køernes blod tjener derfor flere formål. På besætningsniveau er det altafgørende, at goldkomangementet sikrer et højt foderoptag hos køerne efter kælvning og overvågning af ketonstofindholdet i blodet hos nykælvede køer bruges til at vurdere, om managementet i goldperioden har den ønskede effekt. Det giver mulighed for at udøve rettidig omhu og forbedre forholdene hos goldkøerne, inden der ses negative effekter i stor skala. Dette er klart den vigtigste effekt af målingerne. På enkeltdyrsniveau – når skaden er sket – kan man minimere effekterne af ”skaden” ved at behandle de køer som har fået ketose hvilket vil føre til højere ydelse hos den enkelte ko, men også reducere risikoen for at koen udvikler mere alvorlige lidelser som løbedrejning og tidlig udsætning og død.

Det er et erklæret mål at arbejde så evidensbaseret som det videskabelige grundlag tillader det. Det er ikke altid muligt, fordi der (mere ofte end man skulle forvente) ikke altid er et evidensbaseret grundlag for det.

 

 

Reproduktionsrådgivning

Alt reproduktionsarbejde udføres med en scanner (Easi Scan Go) for at opnå så præcis en diagnose som muligt. En vigtig del i reproduktionsarbejder et at sikre, at der følges op på behandlingseffekter for at sikre, at reproduktionsarbejdet giver økonomisk værdi i den enkelte besætning.

Vidste du at:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Quisque pellentesque viverra quam in aliquam laoreet quis justo.

  • Vivamus varius semper suscipit.
  • Aliquam erat volutpat.
  • Ut nec magna arcu.
  • Vivamus varius semper suscipit.
  • Aliquam erat volutpat.

“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Quisque viverra quam in laoreet quis justo. ivamus varius semper suscipit. Aliquam erat volutpatUt”

Peter Hans Petersen, Kvægavler i Herning

“Nulla quis lorem ut libero malesuada feugiat. Pellentesque in ipsum id orci porta dapibus. Vivamus suscipit tortor eget felis”

Hans Jørgen Hansen
Kvægavler i Haderslev

“Nulla quis lorem ut libero malesuada feugiat. Pellentesque in ipsum id orci porta dapibus. Vivamus suscipit tortor eget felis”

Hans Jørgen Hansen
Kvægavler i Haderslev

“Nulla quis lorem ut libero malesuada feugiat. Pellentesque in ipsum id orci porta dapibus. Vivamus suscipit tortor eget felis”

Hans Jørgen Hansen
Kvægavler i Haderslev

Kontakt

Trine Fredslund Matthiesen
Mobil: 25 14 66 46

Adresse

Ko-vet
Hundsbjerg 4
6300 Gråsten

Email

tm@ko-vet.dk

Åbningstider

Man: 07.00-16.00
Tirs: : 07.00-16.00
Ons: : 07.00-16.00
Tors: : 07.00-16.00
Fre: : 07.00-16.00
Lør:Vagttelefon
Søn:Vagttelefon

 

Send en besked